Home / Farsz do naleśników / Twarożek ze szczypiorkiem
10 Marzec, 2016

Twarożek ze szczypiorkiem

Posted in : Farsz do naleśników, Farsze pikantne on by : Alicja Tagi: , , , , , , , ,

Twarożek ze szczypiorkiem

Twarożek ze szczypiorkiem to dodatek do pieczywa lub naleśników, który nie dość, że każdy jest w stanie przygotować, to na dodatek niesie on ze sobą wiosenne skojarzenia.

Można go jeść ze szczypiorkiem o chudych listkach, jak i tym grubszym, który znajdziecie przy cebuli dymce. Wszystko zależy od tego jak wielkimi amatorami szczypiorkowo cebulowych smaków jesteście.

Twarożek ze szczypiorkiem i śmietaną

Twarożek ze szczypiorkiem

 

Twarożek na ostro (ze szczypiorkiem) – składniki:

  • Twaróg półtłusty lub tłusty – 400 g;
  • Kwaśna śmietana 18% lub 22% – ok. 250 g;
  • Szczypiorek – 1 pęczek;
  • Sól – do smaku;
  • Pieprz czarny lub kolorowy świeżo mielony – do smaku.

Przygotowanie twarożku ze szczypiorkiem:

  1. Szczypiorek umyć, odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy, żeby odciekł.
  2. Szczypior drobno posiekać.
  3. Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem (rozgniatamy).
  4. Do rozgniecionego twarogu dodać kwaśną śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
  5. Na koniec wsypać do twarogu posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.