Przepisy na naleśniki słodkie i na ostro, z ciasta tradycyjnego lub bezglutenowego - znajdź swój przepis!

Przepis na naleśniki gryczane

Przepis na naleśniki gryczane

Przepis na naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane, to kolejne naleśniki bezglutenowe pojawiające się na tej stronie. Są raczej wytrawne w smaku, dobrze komponują się z farszami pikantnymi. Jeśli chodzi o słodkie nadzienia, polecam do nich prażone jabłka lub frużelinę wiśniową. Ciasto naleśnikowe łatwo się smaży, naleśniki nie rwą się, ani nie są łamliwe. Przepis na naleśniki gryczane jest dość często przeze mnie wykorzystywanym.

Naleśniki z mąką gryczaną
Naleśniki gryczane na mleku

Ciasto naleśnikowe gryczane – składniki:

  • Mleko tłuste (3,2%) – 750 ml;
  • Mąka gryczana – 300 g;
  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Przygotowanie gryczanego ciasta naleśnikowego:

  • Do miski wsypać szczyptę soli i mąkę gryczaną.
  • Jajka rozbić w rondelku rózgą kuchenną.
  • Do mąki wlać rozmącone jajka i mleko – całość wymieszać na gładkie ciasto.
  • Ciasto naleśnikowe odstawić na 20 minut.
  • Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron na rumiano.

Uwagi:

Do naleśników gryczanej używam mąki gryczanej Melvit (http://melvit.pl/products/maki/#!/maka-gryczana-1kg)