Home / Pancakes / Przepis na pancakes – amerykańskie naleśniki
4 Październik, 2016

Przepis na pancakes – amerykańskie naleśniki

Posted in : Pancakes on by : Alicja Tagi: , ,

Przepis na pancakes – amerykańskie naleśniki

Wreszcie trafiłam na najlepszy na świecie przepis na pancakes. Te grube amerykańskie naleśniki pięknie wyrastają na patelni i mają bardzo puszystą strukturę. Polecam je z cukrem pudrem, albo jogurtem i owocami.

Przepis na pancakes

Pancakes

Przepis na pancakes – składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna tortowa – 2 szklanki;
  • Maślanka – 2 szklanki;
  • Jajko (rozmiar M) – 2 sztuki;
  • Oliwa z oliwek – 1/3 szklanki;
  • Cukier puder – 1/4 szklanki;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta;

Dodatkowo:

  • Cukier puder, owoce, konfitura, jogurt, syrop klonowy – do podania;
  • Oliwa – do natłuszczenia patelni.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Zamiast mikserem można przygotować ciasto rózgą kuchenną.
  2. Nalać oliwę do miseczki, umoczyć w niej ręcznik kuchenny i rozprowadzić cieniutką warstwę tłuszczu na średnio rozgrzanej patelni. (Pancakes z tego przepisu smażę na „5” w 9-stopniowej skali pola grzewczego).
  3. Na rozgrzaną patelnię wylewać porcje ciasta i smażyć pancakes z obu stron na złoto.
  4. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Źródło przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/pancakes/pancakes.html

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.