Home / Ciasta naleśnikowe / Przepis na naleśniki owsiane
29 Listopad, 2016

Przepis na naleśniki owsiane

Posted in : Ciasta naleśnikowe on by : Alicja Tagi: , ,

Przepis na naleśniki owsiane

Przepis na naleśniki owsiane wpadł mi do głowy, gdy miałam ochotę na naleśniki z pikantnym nadzieniem. Owsiane ciasto naleśnikowe jest gęste, papkowate. A wszystko przez większą zawartość błonnika w mące owsianej. Naleśniki mają charakterystyczny wytrawny smak. Lepiej komponują się z pikantnymi nadzieniami.

Przepis na naleśniki owsiane

Owsiane naleśniki

Przepis na naleśniki owsiane – składniki:

  • Mleko – 300 ml;
  • Woda – 200 ml;
  • Mąka owsiana – 170 g;
  • Jajka – 2 sztuki (rozmiar L);
  • Olej – 1 łyżka;
  • Sól – 1/2 łyżeczki;
  • Olej lub oliwa do smażenia.

Wykonanie:

  1. Ciasto naleśnikowe można zrobić mikserem, lub połączyć rózgą kuchenną.
  2. Do miski wsypać 1/2 łyżeczki soli oraz mąkę.
  3. W oddzielnym naczyniu połączyć wodę z mlekiem.
  4. W miseczce lub kubku rozbełtać oba jajka z dodatkiem łyżki oleju.
  5. Do suchych składników wlać wodę z mlekiem oraz rozbite z olejem jajka.
  6. Wymieszać lub zmiksować wszystkie składniki na ciasto.
  7. Naleśniki smażyć na rozgrzanej i starannie natłuszczonej patelni.
  8. Nie nalewać za dużej porcji ciasta, trzeba starannie rozprowadzić grzbietem łyżki ciasto po patelni.
  9. Im dłużej ciasto będzie stało, tym bardziej będzie gęstniało, pod koniec smażenia można dodać do niego trochę zimnej wody.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.