Home / Przepisy na naleśniki / Naleśniki na słodko / Przepis na naleśniki orkiszowe z jabłkami
11 Październik, 2016

Przepis na naleśniki orkiszowe z jabłkami

Posted in : Naleśniki na słodko, Przepisy na naleśniki on by : Alicja Tagi: , , , , , , , ,

Przepis na naleśniki orkiszowe z jabłkami

Przepis na naleśniki orkiszowe jest prawie identyczny z przepisem na podstawowe ciasto naleśnikowe. Różni się tylko rodzajem użytej mąki, reszta jest identyczna. Zamiast farszu dodałam do naleśników plasterki jabłek, które ułożone w formie kwiatka uatrakcyjniły danie.

Naleśniki te najprościej podać z cukrem pudrem. Można też do ciasta wsypać odrobinę mielonego cynamonu, będą miały wtedy bardziej „szarlotkowy” charakter.

Przepis na naleśniki orkiszowe

Naleśniki orkiszowe z jabłkami

Przepis na naleśniki orkiszowe z jabłkami – składniki:

  • Mleko 3,2% – 300 ml (można zastąpić mlekiem sojowym);
  • Woda – 200 ml;
  • Mąka pszenna orkiszowa – 1 szklanka (o pojemności 250 ml) + 2 łyżki;
  • Jajka (rozmiar L) – 1 sztuka;
  • Sól – szczypta;
  • Jabłko – 1 duże (najlepiej kwaskowe);
  • Cynamon – szczypta;
  • Cukier puder – do posypania;
  • Olej – do smażenia.

Jak zrobić naleśniki orkiszowe z jabłkami:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej sól i cynamon – wymieszać.
  2. Do suchych składników dodać mleko, wodę i jajko – zmiksować całość na gładkie ciasto (zamiast miksera można użyć rózgi kuchennej).
  3. Odstawić ciasto na 20 minut.
  4. Jabłko umyć, obrać i pokroić w ćwiartki.
  5. Z ćwiartek jabłka usunąć gniazda nasienne i każdą cząstkę owocu pokroić na cienkie plasterki.
  6. Patelnię nasmarować tłuszczem i rozgrzać.
  7. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta i zanim się zetnie ułożyć na środku rozetkę z plasterków jabłka.
  8. Kiedy ciasto się zetnie, przełożyć ostrożnie naleśnik na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.
  9. podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.