Home / Przepisy na naleśniki / Naleśniki na ostro / Przepis na naleśniki jogurtowe z twarożkiem
10 Kwiecień, 2016

Przepis na naleśniki jogurtowe z twarożkiem

Posted in : Naleśniki na ostro, Przepisy na naleśniki on by : Alicja Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Przepis na naleśniki jogurtowe z twarożkiem i suszonymi pomidorami

Przepis na naleśniki jogurtowe z twarożkiem ze szczypiorkiem i suszonymi pomidorami jest idealny na wiosnę. Danie to jest nie tylko nietrudne i smaczne, ale i ładnie wyglądające dzięki zielonemu szczypiorkowi i kawałeczkom pomidorów z oliwy.

Przepis na naleśniki jogurtowe z twarożkiem

Naleśniki z twarożkiem i suszonymi pomidorami

 

Przepis na naleśniki jogurtowe z twarożkiem i suszonymi pomidorami:

Ciasto naleśnikowe:

  • Jogurt naturalny (raczej rzadki) – 250 ml;
  • Mleko 3,2% – 250 ml;
  • Mąka pszenna (najlepiej wrocławska) – 1 szklanka + 2/3 szklanki (szklanka o pojemności 250 ml);
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Nadzienie:

  • Twaróg tłusty lub półtłusty – 300 g;
  • Śmietana kwaśna 18% – 200 ml;
  • Suszone pomidory w oliwie lub oleju – ok. 10 sztuk;
  • Szczypiorek – 1/3 małego pęczka;
  • Sól, pieprz – do smaku.

Wykonanie:

  1. Do miski wsypać przesianą mąkę wraz ze szczyptą soli.
  2. Do drugiej miski lub garnka wlać jogurt i mleko, a następnie wymieszać przy pomocy trzepaczki rózgowej.
  3. Mleko z jogurtem wlać do miski z mąką, dodać jajka i połączyć wszystko rózgą kuchenną lub mikserem aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Ciasto odstawić na kwadrans, naleśniki smażyć z obu stron, aż delikatnie zaczną się rumienić.
  5. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać do niego śmietanę – połączyć.
  6. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
  7. Suszone pomidory pociąć w paseczki.
  8. Pomidory i szczypiorek dodać do twarożku, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  9. Na usmażone i trochę przestudzone naleśniki nakładać twarożek z dodatkami, zwijać w rulon.
  10. Każdy rulon można przeciąć na pół, żeby było widoczne nadzienie, poukładać na talerzu lub półmisku, podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.