Przepis na naleśniki jak tort Sachera
Przepis na naleśniki jak tort Sachera nie jest skomplikowany. Najpierw smaży się naleśniki czekoladowe i podaje je z nadzieniem z konfitury morelowej, przybrane śmietanką i roztopioną gorzką czekoladą.

Przepis na naleśniki jak tort Sachera – składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- Mleko 3,2% – 500 ml;
- Mąka pszenna tortowa – 200 g;
- Kakao ciemne w proszku – 1 łyżka;
- Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
- Stopione masło – 4 łyżki;
- Sól – szczypta;
- Olej – do smażenia;
Dodatkowo:
- Konfitura morelowa – 240 g;
- Śmietanka kremówka lub tortowa – 250 ml (jeśli będziemy ubijać) lub mniej, jeżeli naleśniki będą polane śmietanką;
- Gorzka czekolada – 100 g;
- Fix do ubijania śmietanki, 1 łyżka cukru pudru do śmietanki – opcjonalnie.
Wykonanie:
- Ciasto naleśnikowe należy przygotować mikserem lub rózgą kuchenną.
- Stopić i przestudzić masło;
- Do miski przesiać mąkę, kakao, dodać szczyptę soli.
- Odmierzyć mleko, wlać do niego stopione masło.
- Do suchych składników stopniowo wlewać płynne, mieszać ciasto żeby nie było grudek.
- Na koniec wbić jajka i połączyć wszystko na gładkie ciasto.
- Ciasto odstawić na pół godziny.
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej olejem patelni.
- Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej – czekoladę w kawałkach włożyć do miseczki, miseczkę ustawić nad garnkiem z wrzątkiem. Dno miseczki nie może dotykać powierzchni wrzątku! Poczekać aż czekolada się rozpuści, można ją przemieszać od czasu do czasu.
- Konfiturę morelową przełożyć do małego rondelka, podgrzać i zmiksować;
- Śmietankę ubić. Jeśli ubijacie śmietankę 36% (tortową), fix do śmietanki nie będzie potrzebny, przy śmietance kremówce (30%) lepiej go dodać. Pod koniec ubijania śmietanki można dodać łyżkę cukru pudru.
- Usmażone naleśniki posmarować ciepłą konfiturą morelową, zwijać w rulony. Każdy rulon kroić na pół.
- Całość udekorować śmietanką, stopioną czekoladą, listkami mięty.
Inne przepisy na naleśniki na słodko:



