Home / Farsz do naleśników / Prażone jabłka z cynamonem i brązowym cukrem
1 Marzec, 2016

Prażone jabłka z cynamonem i brązowym cukrem

Comments : 2 Posted in : Farsz do naleśników, Farsze słodkie on by : Alicja Tagi: , , , , , , , , ,

Prażone jabłka z cynamonem i brązowym cukrem

Prażone jabłka z dodatkiem cynamonu i brązowego cukru, są aromatycznym nadzieniem do ciasta naleśnikowego na ciemnym piwie, albo ciast naleśnikowych o neutralnym smaku.

W taki sam sposób przygotowujemy jabłka do szarlotki (zobacz też ten przepis na szarlotkę).

Dzięki temu, że smaczne jabłka dostępne są przez cały rok, po naleśniki z nadzieniem jabłkowym możemy sięgnąć zawsze, kiedy nadejdzie na nie ochota.

Prażone jabłka z cynamonem

Jabłka z cynamonem prażone na maśle

Przepis na prażone jabłka z cynamonem i brązowym cukrem – składniki:

  • Jabłka – 4-5 sztuk (około 1 kg);
  • Masło – ok. 50 g;
  • Cynamon w proszku – 1 łyżeczka;
  • Cukier trzcinowy brązowy (Dry Demerara) – 2 pełne łyżki lub więcej do smaku.

Przepis na jabłka prażone na maśle z cukrem i cynamonem:

  1. Jabłka umyć i obrać, pokroić na ćwiartki.
  2. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, owoce pokroić w większą kostkę.
  3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło, dodać jabłka i chwilę przesmażać.
  4. Następnie wsypać cukier, cynamon i dalej przesmażać mieszając od czasu do czasu.
  5. Gdy jabłka puszczą sok i zmiękną – zdjąć z ognia, użyć do naleśników lub innej potrawy.

 

2komentarze

2 thoughts on : Prażone jabłka z cynamonem i brązowym cukrem

  • Marzec 22, 2016 at 9:00 pm

    Bardzo apetycznie wyglądają te naleśniki 🙂

    • Kwiecień 5, 2016 at 7:21 pm

      Zapraszam do korzystania z przepisów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.