Home / Przepisy na naleśniki / Naleśniki na słodko / Piwne naleśniki z jabłkami
1 Marzec, 2016

Piwne naleśniki z jabłkami

Posted in : Naleśniki na słodko, Przepisy na naleśniki on by : Alicja Tagi: , , , , , , ,

Piwne naleśniki z jabłkami

Zaskakująco udane połączenie naleśników przygotowanych na bazie ciemnego piwa i prażonych na maśle kwaskowych jabłek. W celu wzbogacenia smaku, polecam do jabłek dodać cynamon i posłodzić je brązowym cukrem. Piwne naleśniki można też nadziać farszem twarogowo-ziemniaczanym, przygotowywanym tak samo jak do ruskich pierogów.

Piwne nalesniki nadziewane prażonymi jabłkami z cynamonem

Naleśniki na ciemnym piwie z prażonymi jabłkami, cukrem i cynamonem

 

Przepis na piwne naleśniki z jabłkami:

Ciasto naleśnikowe:

  • Piwo ciemne – 0,5 litra;
  • Woda niegazowana (zimna) – 250 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 2,5 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 3 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Nadzienie:

  • Jabłka – 1 kg (najlepiej lekko kwaśne);
  • Masło – 50 g;
  • Cukier brązowy – do smaku;
  • Cynamon – 1 łyżeczka.

Inne:

  • Cukier puder – do posypania.

Wykonanie:

  1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę.
  2. W rondlu rozgrzać masło, dołożyć jabłka, cukier, cynamon i przesmażać, aż owoce zmiękną – odstawić do przestudzenia.
  3. Przygotować ciasto naleśnikowe – do miski przesiać mąkę, dodać sól, piwo, wodę , jajka – zmiksować na gładkie ciasto.
  4. Ciasto odstawić na 20 minut.
  5. Rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni – smażyć naleśniki.
  6. Na gotowe naleśniki nakładać prażone jabłka. Nadziane naleśniki zwijać w rulony.
  7. Każdy rulon przeciąć na pół, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.