1 Marzec, 2016

Naleśniki panieńskie

Posted in : Naleśniki na słodko, Przepisy na naleśniki on by : Alicja Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Naleśniki panieńskie

Pod nazwą – naleśniki panieńskie – kryją się naleśniki  przygotowane z bogatojajecznego ciasta na mleku i mące ziemniaczanej. Są one po usmażeniu smarowane gęstą kwaśną śmietaną, posypywane skórką otartą z cytryny, cukrem pudrem i zapiekane. Naleśniki po zapieczeniu nie tracą swej delikatności, a ich nadzienie jest słodko-kwaśne. Pyszności!

Naleśniki panieńskie wg W. Zawadzkiej

Naleśniki panieńskie wg przepisu Wincenty Zawadzkiej

 

Przepis na naleśniki panieńskie – składniki:

Ciasto:

  • Mleko 3,2% – 750 ml;
  • Skrobia ziemniaczana – 1,5 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
  • Masło sklarowane – 1 łyżka
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Nadzienie:

  • Kwaśna śmietana 22% – 250 ml;
  • Skórka otarta z 1 cytryny;
  • Cukier puder;
  • Masło.

Przygotowanie naleśników panieńskich:

  1. Jajka rozbić w garnuszku przy pomocy rózgi kuchennej, dodać do nich stopione masło.
  2. Masło dobrze jest sklarować przed dodaniem – zdjąć z powierzchni pianę i zlać stopione masło bez osadu znajdującego się na dnie.
  3. Do miski przesiać mąkę ziemniaczaną, dodać szczyptę soli, mleko, rozmącone  z masłem jajka – wymieszać wszystko rózga kuchenną, aż do uzyskania rzadkiego, jednolitego ciasta bez grudek.
  4. Na rozgrzanej patelni, posmarowanej odrobiną tłuszczu smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
  5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  6. Cytrynę wyszorować, sparzyć i obetrzeć z niej skórkę.
  7. Każdy naleśnik smarować dwiema łyżeczkami gęstej śmietany, posypać skórką otartą z cytryny oraz cukrem pudrem.
  8. Naleśniki zwinąć w rulony, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, poukładać na nich wiórki masła.
  9. Zapiekać w gorącym piekarniku około 20 minut.
  10. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu.

Źródło przepisu:

Zawadzka W.: Kucharka Litewska. Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1987.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.