Home / Ciasta naleśnikowe / Naleśniki jogurtowe
10 Marzec, 2016

Naleśniki jogurtowe

Posted in : Ciasta naleśnikowe on by : Alicja Tagi: , , , , ,

Naleśniki jogurtowe

Naleśniki jogurtowe przygotowuje się na bazie jogurtu naturalnego i mleka, wymieszanych w proporcji 1:1. Mają delikatną konsystencję, nie przysparzają problemów przy smażeniu, a delikatnie kwaskowy smak jogurtu jest w nich wyczuwalny.

Najlepiej komponują się z farszem na bazie różnego rodzaju serów, farszem owocowym oraz Nutellą.

Delikatne naleśniki jogurtowe

Naleśniki jogurtowe

 

Ciasto naleśnikowe jogurtowe – składniki:

  • Jogurt naturalny (niezbyt gęsty) – 1,5 szklanki;
  • Mleko 3,2% – 1,5 szklanki;
  • Mąka pszenna (używam typ 500) – 2,5 szklanki;
  • Jajka – 3 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Przygotowanie ciasta naleśnikowego na jogurcie:

  1. Do miski wsypać szczyptę soli i przesianą mąkę.
  2. Do niewielkiego garnka wlać jogurt i mleko – wymieszać rózgą kuchenną.
  3. Bazę mleczno-jogurtową wlać do miski z mąką, wbić jajka i połączyć wszystko trzepaczką rózgową aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto będzie gęstsze niż podstawowe ciasto naleśnikowe.
  4. Ciasto odstawić na 15 minut, po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki, aż uzyskają złotawy kolor z obu stron.

Uwagi:

Do odmierzania mleka, jogurtu i mąki użyto szklanki o pojemności 250 ml.

Do zrobienia naleśników można użyć kupnego jogurtu naturalnego, lub przygotować jogurt domowy zaszczepiając mleko kulturami bakterii (polecamy jogurt streptosan).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.