Home / Przepisy na naleśniki / Naleśniki na ostro / Naleśniki gryczane ze szpinakiem
11 Kwiecień, 2016

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Posted in : Naleśniki na ostro, Przepisy na naleśniki on by : Alicja Tagi: , , , , , , , , , ,

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serem ricotta zadowolą miłośników zdrowego odżywiania. Bezglutenowa mąka, łatwo przyswajalne białko pochodzące z jajek i sera oraz szpinak z dodatkiem czosnku – to wszystko tworzy bardzo smaczną kompozycję.

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki gryczane ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki gryczane nadziewane szpinakiem i ricottą – składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • Mleko  – 500 ml;
  • Mąka gryczana – 200 g;
  • Jajka (duże) – 3 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej lub oliwa – do smażenia.

Farsz szpinakowy:

  • Szpinak świeży lub mrożony – 300 g;
  • Ricotta – 125 g;
  • Czosnek – 1 duży ząbek;
  • Oliwa lub olej – 2 łyżki;
  • Woda – 4 łyżki;
  • Sól, pieprz – do smaku.

Wykonanie:

  1. Mąkę gryczaną i szczyptę soli wsypać do miski.
  2. Jajka rozmącić trzepaczką rózgową.
  3. Do miski z mąką wlać jajka oraz mleko – całość wymieszać na jednolite ciasto.
  4. Ciasto odstawić na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
  5. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron, aż się delikatnie przyrumienią.
  6. Świeży, przełożyć na rozgrzaną oliwę, dodać 4 łyżki wody i dusić aż zmięknie.
  7. Do szpinaku dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Do szpinaku przełożyć ricottę, wymieszać.
  9. Na naleśniki nakładać farsz i składać w trójkąty lub iny wybrany sposób.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.