Home / Ciasta naleśnikowe / Ciasto naleśnikowe – podstawowe
21 Luty, 2016

Ciasto naleśnikowe – podstawowe

Comments : 2 Posted in : Ciasta naleśnikowe on by : Alicja Tagi: , , , , , , ,

Ciasto naleśnikowe – podstawowe

Podstawowe ciasto naleśnikowe, przygotowane na mleku krowim z dodatkiem wody oraz na mące pszennej. Jest ono uniwersalne. Przygotowane z niego naleśniki można podawać z farszem słodkim lub wytrawnym. Można je zwijać, składać, a nadziane naleśniki zapiekać lub ponownie podsmażać.

Naleśniki bezpośrednio po usmażeniu mają delikatnie kruchy brzeg, ale gdy postoją godzinę i wystygną stają się bardziej elastyczne.

Ciasto naleśnikowe - podstawowe

Podstawowe ciasto na naleśniki

 

Przepis na ciasto naleśnikowe – podstawowe – składniki:

  • Mleko 3,2% – 500 ml;
  • Woda – 500 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 2 szklanki (o pojemności 250 ml) + 2 łyżki;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – 2 łyżki;
  • Olej – do smażenia.

Jak zrobić podstawowe ciasto na naleśniki:

  1. Mąkę z solą wsypać do miski.
  2. Dodać do nich mleko i wodę oraz jajka – zmiksować lub wymieszać trzepaczką rózgową.
  3. Do ciasta wlać 2 łyżki oleju – zmiksować lub wymieszać trzepaczką rózgową.
  4. Odstawić ciasto na 30 minut, żeby „odpoczęło”.
  5. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub na patelni naleśnikowej beztłuszczowej.

2komentarze

2 thoughts on : Ciasto naleśnikowe – podstawowe

  • Luty 27, 2016 at 6:45 pm

    Bardzo przydatny przepis. Obowiązekowo do zapisania w zakładkach 🙂

    • admin
      Marzec 1, 2016 at 8:45 am

      Życzę smacznych naleśników 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.