Przepisy na naleśniki słodkie i na ostro, z ciasta tradycyjnego lub bezglutenowego - znajdź swój przepis!

Ciasto naleśnikowe – podstawowe

Ciasto naleśnikowe – podstawowe

Ciasto naleśnikowe – podstawowe

Podstawowe ciasto naleśnikowe, przygotowane na mleku krowim z dodatkiem wody oraz na mące pszennej. Jest ono uniwersalne. Przygotowane z niego naleśniki można podawać z farszem słodkim lub wytrawnym. Można je zwijać, składać, a nadziane naleśniki zapiekać lub ponownie podsmażać.

Naleśniki bezpośrednio po usmażeniu mają delikatnie kruchy brzeg, ale gdy postoją godzinę i wystygną stają się bardziej elastyczne.

Ciasto naleśnikowe - podstawowe
Podstawowe ciasto na naleśniki

Przepis na ciasto naleśnikowe – podstawowe – składniki:

  • Mleko 3,2% – 500 ml;
  • Woda – 500 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 – 2 szklanki (o pojemności 250 ml) + 2 łyżki;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – 2 łyżki;
  • Olej – do smażenia.

Jak zrobić podstawowe ciasto na naleśniki:

  1. Mąkę z solą wsypać do miski.
  2. Dodać do nich mleko i wodę oraz jajka – zmiksować lub wymieszać trzepaczką rózgową.
  3. Do ciasta wlać 2 łyżki oleju – zmiksować lub wymieszać trzepaczką rózgową.
  4. Odstawić ciasto na 30 minut, żeby „odpoczęło”.
  5. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub na patelni naleśnikowej beztłuszczowej.