Home / Ciasta naleśnikowe / Ciasto naleśnikowe na mące ziemniaczanej
1 Marzec, 2016

Ciasto naleśnikowe na mące ziemniaczanej

Posted in : Ciasta naleśnikowe on by : Alicja Tagi: , , , , , , , , ,

Ciasto naleśnikowe na mące ziemniaczanej

Ciasto naleśnikowe na mące ziemniaczanej jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla wszystkich tych, którym znudziły się tradycyjne naleśniki na mące pszennej.

Żeby ciasto dobrze ścinało się podczas smażenia, niezbędny jest dodatek stosunkowo dużej ilości jajek. Naleśniki według tego przepisu są przepyszne, neutralne w smaku, nadaje sie do nich każdy rodzaj farszu.

Ciasto naleśnikowe na mące ziemniaczanej

Naleśniki z mąką ziemniaczaną

 

Ciasto naleśnikowe na mące ziemniaczanej (bezglutenowe) – składniki:

  • Mleko – 750 ml;
  • Mąka ziemniaczana – 1,5 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 5 sztuk;
  • Masło – 1 łyżka
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Przygotowanie ciasta:

  1. Mąkę ziemniaczaną przesiać do miski, dodać sól.
  2. Masło stopić, zebrać z niego pianę, zlać znad osadu .
  3. Do mąki wlać mleko, sklarowane masło, wbić jajka – całość rozrobić rózgą kuchenną, uważać żeby nie było grudek. Ciasto będzie rzadkie i lejące.
  4. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.

Źródło przepisu:

Zawadzka W.: Kucharka Litewska. Wydawnictwo Pojezierze, Olsztyn 1987.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.